Deja un comentario

La fugida en la societat actual

Indignació, estrès, angoixa, depressió, culpa, por al compromís, problemes econòmics … Del concepte físic de la fugida al seu concepte abstracte.

“Als qui em pregunten la raó dels meus viatges els contesto que sé bé de què fujo però ignoro el quebusco.”, Michel Eyquem De Montaigne, filòsof i humanista del s. XVI.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

L’origen de la fugida

Aquesta és la continuació de l’article L’origen de la fugida, en el què s’introduïa el concepte fugida com a estratègia de supervivència bàsica, comuna a totes les espècies.

En aquest s’amplia i ajusta el mateix concepte a la societat contemporània, presentant al depredador abstracte.

Relacions de dominància

Més tard, en evolucionar els nuclis poblacionals i les relacions polítiques i de poder entre els seus individus, s’observen dos casos. El primer es dóna a nivell intrapoblacional on el concepte de depredador s’estén a aquells individus més poderosos que exerceixen o intenten exercir un control absolutista sobre la població, on l’enfrontament amb un individu més fort i la por a sortir malparat comporten la retirada ( fugida) i rendició del més feble.

Exemples d’això són: la lluita que mantenen els cérvols mascle per aconseguir apariar durant l’època de zel de les femelles, la lluita entre els lleons mascles per aconseguir un harem de lleones (on alguns mascles, per assegurar la seva ventrada, maten els cadells del mascle dominant o alfa anterior), la lluita per destronar el mascle alfa dins dels grups de simis (els quals presenten estratègies complexes en les quals es ordeixen plans i es produeixen aliances).

El segon es produeix a nivell interpoblacional on neix el concepte de guerra a causa de la lluita per les riqueses d’un determinat territori. Neix llavors el concepte de fugida massiva de poblacions senceres i de refugiats, com en el cas de la guerra entre Katanga i el Congo.

El depredador abstracte

Posteriorment, en assolir majors nivells de complexitat socioafectives entre els individus d’una població, el concepte de depredador torna a expandir-se. El nou depredador no és altre animal aquesta vegada, sinó una determinada situació. La por que comporta enfrontar-se a determinades situacions condueix a la fugida de l’individu, que no ha de ser forçosament física.

Una fugida física d’una situació pot estar produïda per l’escassetat de recursos alimentaris, on es fuig de la fam, mentre que una fugida no física pot tractar-se de l’evasió de la realitat a través del consum de drogues, per exemple.

La fugida mental

En augmentar el grau de complexitat dels individus i les seves societats el concepte de depredador muta ampliant el seu significat.

La por i la fugida no es produeixen per la idea de servir d’aliment a un altre individu sinó per la mort o la tortura en si, o per una determinada situació o idea. Així s’ha d’entendre, en alguns casos, la fugida d’un conductor després de cometre un atropellament. D’altra banda, el mobbing és un exemple de situació que actua com a depredador.

Teoria de l’origen de la fugida en la societat actual

Actualment, l’instint de fugir dels éssers humans procedeix de la por ancestral a no ser caçat, ja sigui per servir de aliment o no, per un altre animal d’una altra o de la mateixa espècie o per una idea o situació concretes.

Avui dia, en la societat contemporània, els éssers humans no necessiten fugir d’un depredador i no obstant continuen fugint d’una situació que els vol “caçar”: el depredador abstracte.

Aquest depredador abstracte pot ser, per exemple, un sentiment d’estrès, pena, dolor espiritual, angoixa, depressió, culpa o por al compromís, i pot ser impulsat per diversos factors com el desamor, la manca de salut o els problemes econòmics.

Aquí és on es dispara l’instint de fugida i es pot produir de dues formes: física i / o mentalment. Així com hi ha dues maneres de fugir físiques, córrer o quedar-se quiet, hi ha diverses maneres de fugir psicològiques, algunes més eficients i positives, com ara ocupar la ment jugant online amb amics, i altres que fins i tot poden arribar a repercutir en la nostra salut, com el consum de drogues.

D’altra banda, la fugida pot ser deguda a una falta de valentia, però també a una retirada estratègica o la renúncia a fer mal al contrari (és el cas de les tropes espanyoles a l’Iraq). Els tres tipus corresponen, igualment, l’instint de preservació.

Per tant, el concepte de fugida s’hauria de dignificar donant una nova lectura a la Història, ja que ens posen com a herois a Alexandre el Gran, als romans o fins i tot Adderaman: els depredadors. Que poc es coneix que Aristòtil va marxar d’Atenes a l’illa de Lesbos, on va néixer la seva mare, per, com diu la llegenda, i potser és veritat, que la seva estimada Atenes no passés a la història com la ciutat que havia matat dos grans filòsofs: a Sòcrates ia ell.

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

Sought After Blood Lines

Fantasy & Romance Book | Excerpts & Teasers Galore!

MadPea Productions

MadPea Games, Design & Events

Pale Girl Productions

An SL™ event production company

Tartiste

Style and Art with a Twist

Paradoxical

Ferocious style for Second Life

Be Cunning and Full of Tricks

Exploring Knowledge Management, Online Communities and Virtual Worlds

Fantasy Fashions

Stylin' since 2009

The Night Theater

A bit of Magic let loose in SL...

Fantasy Faire 2018

A RFL of SL Event

Stories by Williams

Classic sci-fi books, reviews, and the best of from a dedicated fan and author!

Red Lotus Flower

Bloom, even in a muddy pond

Caits World

Life, love & other adventures in Second Life®

Mona Eberhardt

Living Virtually

Inara Pey: Living in a Modem World

Second Life, virtual worlds and virtual reality

A %d blogueros les gusta esto: