Deja un comentario

Què és la crítica?

Introducció al concepte de la crítica a través del seu comparació amb el periodisme, la història i la filosofia.

“La crítica pot no ser agradable, però és necessària. Compleix la mateixa funció que el dolor en el cos humà. Crida l’atenció sobre l’estat malsà de les coses.”, Winston Churchill, Primer Ministre del Regne Unit durant la Segona Guerra Mundial, orador, historiador, artista i escriptor i Premi Nobel de Literatura.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Sobre el pensament crític, la crítica i el seu objectiu en la societat

És gràcies al pensament crític, aquesta capacitat de l’ésser humà de discernir i analitzar el context actual, que podem identificar, per exemple, un possible conflicte polític, com els senyals d’una crisi econòmica, o apreciar en el seu excel · lència una obra artística . I és aquesta capacitat de raonar del pensament crític la que pren forma i es veu expressada en l’exercici de la crítica.

La crítica, en el seu desig d’arribar a formar part de la voluntat col · lectiva, abasta una infinitat de temes que van des de la política fins a la religió, passant, per exemple, per altres com la ciència o l’art, i en cada un d’aquests temes s’ocupa d’analitzar les seves claus en el context contemporani.

Com diu JM Muntaner en Introducció a la problemàtica de la crítica, el seu objectiu preferent és ajudar a millorar la societat mitjançant una “reflexió oberta i inacabada (…) del desenvolupament d’un dubte inicial”.

El paper del crític i la crítica constructiva

“El paper del crític és important per a la salut de la poesia, el llenguatge, i realment de la societat”, diu Thomas Stearns Eliot sobre la importància de la visió del crític i la seva implicació.

És per això que, i encara que assenyali un problema, la bona crítica és aquella que s’exerceix com constructiva, deixant de banda interessos personals o opinions (cosa que en el nostre paper de crítics hem d’aprendre a implementar) i que s’expressa a través de l’assaig crític. Això no vol dir que sigui dogmàtica i inamovible i que estigui lliure d’error ja que, com diu el crític Pierre Cabanne, “Ja que és lliure, el crític té el dret d’estar equivocat”.

Però la crítica s’ha confós moltes vegades amb l’opinió periodística per la seva mala interpretació mediàtica que té, tot més similitud amb l’anàlisi històrica i la filosofia.

Crítica i periodisme

Encara opinió periodística i crítica puguin semblar similars, no ho són en absolut i mantenen una relació distant. La crítica (del grec kritikós,que significa “capaç de discernir”) es basa en l’anàlisi d’un tema, comprometent-se amb els seus arguments, fent-se càrrec dels seus efectes en la societat i en el marc històric.

No obstant això, l’opinió periodística respon al pensament d’un mitjà de comunicació i no té perquè estar lligada a l’anàlisi crítica del tema, per Això és un “nou model de judici públic” propiciat pels Mas Media, com apunta Pilar Bonet en el seu article Al Cercle de l ‘ Art i contra la Llei del Silenci,una cosa que pot ser molt perillós.

Això no vol dir que el periodisme no aculli a la crítica: hi ha la crítica periodística, ja que aquesta es troba en tots els camps. Així doncs, el periodisme pot funcionar com a canal vehicular de l’expressió crítica, sempre que s’ajusti als estàndards d’aquesta.

Crítica i filosofia

“La crítica d’art, com l’estètica, respon a les urgències del present. Els problemes són més importants que les respostes o les solucions”, diu el professor de filosofia E.F. Carrit sobre els nexes que les agermanen. I és que la crítica, en sintonia amb la filosofia, o estètica si parlem del món de l’art, comparteix amb aquesta la metodologia analítica i la inquietud pel concepte, per la idea inherent: el camí, amb els seus desafiaments i problemes, és més rellevant per a les dues que l’obtenció de la meta o la solució.

Immanuel Kant, un dels pares de la filosofia moderna, relaciona en els seus treballs a les dues disciplines mitjançant la “filosofia crítica“, concepte que encunya per parlar de les investigacions de la branca de la filosofia encarregades de trobar i fixar els límits entre metafísica i raó.

Crítica i història

En referència a la seva relació amb la història, Cornel West va dir el 1989 a Critial reflections que “la crítica d’art és història de l’art”,encara que la seva relació actual es troba en procés divergent d’especiació o especialització, ja que l’ideal seria que la història se centrés en la història i la crítica abordés només les qüestions de crítica.

Sense oblidar que la història estudia el nostre passat mentre que la crítica estudia nostre present, podem dir que aquesta, en conjunt amb la història i la filosofia, és un “agent actiu i compromès amb la conformació d’una cultura viva”, tal com diu Pilar Bonet.

Algunes referències consultades per a aquest article

  • Pilar Bonet, Al Cercle de l’Art i contra la Llei del Silenci,Llocs de la crítica (la crítica i la cultura espectacular), Transversal , núm. 16, Lleida, Ajuntament de Lleida, 2001.
  • Cornel West, Critial reflections, Artforum, nov. 1989, pàg. 121.
  • J.M. Muntaner, Introducció a la problemàtica de lacrítica, Crítica i Arquitectura, 1999, pàg. 7 – 10.
  • Llegir l’article en castellà: Què és la crítica? | Suite101.net

Com va dir Churchill, pot ser que la crítica no sempre agradi, o que de vegades s’equivoqui, com apuntava Pierre Cabanne, però és essencial per a l’exercici de la llibertat i indueix, promou i convida a la reflexió de l’individu sobre allò que està passant al món, desenvolupant un paper vital en l’evolució de la cultura, i encara que pot compartir nexes amb el periodisme, la història i la filosofia, es desmarca d’aquests com a eina analítica compromesa amb la societat contemporània: “I què és en el fons la consciència crítica, sinó una predilecció imparable per les alternatives?”, Edward Said, crític i assagista.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

Sought After Blood Lines

Fantasy & Romance Book | Excerpts & Teasers Galore!

MadPea Productions

MadPea Games, Design & Events

Pale Girl Productions

An SL™ event production company

Tartiste

Style and Art with a Twist

Paradoxical

Ferocious style for Second Life

Be Cunning and Full of Tricks

Exploring Knowledge Management, Online Communities and Virtual Worlds

Fantasy Fashions

Stylin' since 2009

The Night Theater

A bit of Magic let loose in SL...

Fantasy Faire 2018

A RFL of SL Event

Stories by Williams

Classic sci-fi books, reviews, and the best of from a dedicated fan and author!

Red Lotus Flower

Bloom, even in a muddy pond

Caits World

Life, love & other adventures in Second Life®

Mona Eberhardt

Living Virtually

Inara Pey: Living in a Modem World

Second Life, virtual worlds and virtual reality

A %d blogueros les gusta esto: