1 comentario

Què són els Serious Games?

Introducció, definició i classificació dels Serious Games o videojocs seriosos.

“Reduït a la seva essència formal, un joc és una activitat entre dues o més persones amb capacitat per prendre decisions que busquen assolir uns objectius dins d’un context limitat. Una definició més convencional és aquella en la que un joc és un context amb regles entre adversaris que intenten aconseguir objectius. Ens interessen els jocs seriosos perquè tenen un propòsit educatiu explícit i compte tots els detalls, i perquè no estan pensats per ser jugats únicament per diversió.”, Clark Abt, Serious Games (Ed. Viking Press, 1970).

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Introduint les Serious Games

Som al any 1952, en ple baby boom, començament de la Guerra Freda i el descobriment de la vacuna contra la polio.

Al Laboratori de Matemàtiques de la Universitat de Cambridge, un jove estudiant de doctorat Alexander “Sandy” Shafto Douglas treballava en la seva tesi sobre la interacció entre computadores i éssers humans quan se li ocorre dissenyar un joc que permetés a un humà jugar contra una màquina.

Així és com neix el primer videojoc de la història, el tres en ratlla OXO, que al seu torn és considerat com el primer videojoc seriós, o Serious Game.

Tanmateix, el primer Serious Game desenvolupat per al seu ús comercial va ser The Bradley Trainer,també conegut com Army Battlezone o Military Battlezone,quan en la dècada dels 80 Atari va redissenyar el seu joc d’arcade Battlezone com un simulador d’entrenament per a l’Exèrcit dels EUA, cosa que va aixecar butllofes entre els seus desenvolupadors, especialment d’Ed Rotberg, el programador original, per la seva vinculació en un projecte militar.

Actualment, diversos estudis demostren que els jocs són recursos eficaços per a l’aprenentatge i que l’ensenyament de continguts acadèmics a través de jocs educatius millora el pensament crític dels alumnes, així com el seu procés d’avaluació, cosa que va reconèixer la Federation of American Scientists (FAS) el 2006.

Definició de Serious Game

El terme el defineix el 1970 Clark Abt en el seu llibre Serious Games,i l’actualitza Mike Zyda el 2005, aplicant ja a l’Era Digital, en l’article From Visual Simulation to Virtual Reality to Games, on explica que els serious games són “una prova mental, duta a terme davant un ordinador d’acord amb unes regles específiques, que fa servir la diversió com a mode de formació governamental o corporatiu, amb objectius en l’àmbit de l’educació, sanitat, política pública i comunicació estratègica”.

Per tant, els Serious Games són una classe de videojocs l’objectiu final no és només el d’entretenir, sinó que busquen alguna cosa més.

Classificació dels jocs seriosos

Els Serious Games estan dirigits a una gran varietat de públic i poden ser de qualsevol gènere, usar diferents tecnologies i estar desenvolupats per a múltiples plataformes (ordinadors, consoles, mons virtuals i xarxes socials, …).

Julian Alvarez i Olivier Rampnoux, l’European Center for Children ‘s Products de la Universitat de Poitiers, proposen a l’article Serious Game: Just a question of Posture? (Artificial & Ambient Intelligence, 2007, P. 420-423) classificar els serious games en 5 categories principals segons el seu objectiu final:

  • Els edutainment games o jocs educatius, com Music Hero, emprèn el teurepte,un projecte d’Andalusia Emprèn.
  • Els advergaming o jocs plubicitaris, destinats a la promoció d’una marca o producte, com el del Nissan Leaf.
  • Els subergames o jocs de crítica i denúncia, com Mcvideogame, un joc que denuncia a la companyia Mc Donal ‘s.
  • Els jocs de simulació, com Boarders Ahoy, dissenyat per entrenar els equips de seguretat i recerca de l’OTAN.
  • Els edumarket games o jocs que poden englobar diferents categories, com Food Force de l’ONU.

Algunes subcategories que quedarien englobades dins d’aquesta classificació podrien ser: els newsgames o jocs periodístics , els persuasive games o jocs persuasius, els art games o jocs que fomenten la creativitat artística, els militainment games o jocs de simulació militar i els games for health o jocs per a la salut, que estan dissenyats com a teràpia psicològica, entrenament cognitiu o per a la rehabilitació física.

Podem trobar Serious Games en diferents plataformes digitals ( jocs online, social games, aplicacions per descarregar al nostre ordinador o a dispositius mòbils com els smartphones, iPhone i iPad) i físiques (jocs de taula).

Videojocs, educació i societat

Un vídeo interessant que explica la relació entre videojocs i educació és Videojocs, Educació i Societat, de Fernando Rojas. L’autor, a través del seu avatar a World of Warcraft Methel, ens acosta de manera divertida al concepte dels serious games i per què són una eina pedagògica potent per a l’educació.

D’altra banda, Jane McGonigal, de l’Institute for the Future, aporta algunes claus sobre com els jocs en línia poden ajudar a crear un món millor en el seu últim llibre Reality Is Broken: Why Games Make Us Happy and How They Can Change the World.

Llegir l’article original en castellà: Què són els Serious Games? | Suite101.net
Music Hero, Serious Game

Music Hero, joc online educatiu per empendre un negoci. Serious Game.

Anuncios

Un comentario el “Què són els Serious Games?

  1. […] este artículo en catalán aquí. Share this:TwitterFacebookLinkedInDiggMásCorreo electrónicoTumblrStumbleUponRedditMe gusta:Me […]

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

Sought After Blood Lines

Fantasy & Romance Book | Excerpts & Teasers Galore!

MadPea Productions

MadPea Games, Design & Events

Pale Girl Productions

An SL™ event production company

Tartiste

Style and Art with a Twist

Paradoxical

Ferocious style for Second Life

Be Cunning and Full of Tricks

Exploring Knowledge Management, Online Communities and Virtual Worlds

Fantasy Fashions

Stylin' since 2009

The Night Theater

A bit of Magic let loose in SL...

Fantasy Faire 2018

A RFL of SL Event

Stories by Williams

Classic sci-fi books, reviews, and the best of from a dedicated fan and author!

Red Lotus Flower

Bloom, even in a muddy pond

Caits World

Life, love & other adventures in Second Life®

Mona Eberhardt

Living Virtually

Inara Pey: Living in a Modem World

Second Life, virtual worlds and virtual reality

A %d blogueros les gusta esto: